Covid Agyhalál folytatás...

Frissítve: 2021. nov. 18.


Már fél év is eltelt azóta, hogy a covid-19 vírus végigtarolta a szervezetemet. A betegséget szinte meg sem éreztem, de a szövődményeivel még mindig küzdök. Ma itt ülök a gép előtt, a fejem zúg, a második alvásomon vagyok túl, és még csak délután 4 óra van. A szédülés, fejfájás továbbra is végigkísér a mindennapokban. A memóriám és a koncentrációm is hagy kivetni valót maga után. Fél év, és én úgy érzem ennek soha nem lesz vége.


Az eddigi kutatások a long-covid, vagy másnéven post-covid szindróma területén körülbelül abban a tempóban haladnak előre, mint az én felépülésem. Annyit mondjuk már kimutattak, hogy a vírus azokban az esetekben, amikor nem történt korházi ellátás (vagyis a beteg ugyan érezte, hogy beteg, vagy pozitív lett a tesztje, de alapvetően komolyabb tüneteket nem produkált), nos, ezen esetek 85%-ban követte szövődmény a betegséget, és igen sokaknál alakult ki post-covid szindróma. Kimutatták, hogy a vírus agyra gyakorolt hatásának következményeként, maradandó agykárosodás alakult ki többeknél, aminek tünetei a kognitív funkciók romlása: szag és íz érzékelés elvesztése, rövid valamint hosszútávú memória zavarok, , koncentráció és intelligencia csökkenése.


Mi okozza mindezt?


A találgatások mellett, most már klinikai vizsgálatok is a rendelkezésünkre állnak, de még így sem tudják biztosan megállapítani mi lehetett a pontos ok, annyi biztos, mivel különböző tünetekről van szó, más és más történhetett.


Az agyra gyakorolt hatásokat...


Okozhatta a szervezet túlreakciója, vagyis autoimmun reakció, az úgynevezett citokin vihar. Citokint a szervezet a korokozók elleni védekezésben szabadít fel. Ez a szervezet által termelt anyag gyulladást idézhet elő, valamint veszélyt jelenlétét jelzi az immunrendszer számára, melynek hatására a fehérvérsejtek támadásba lendülnek. A túlzott reakció viszont nem csupán a baktériumokat, vírusokat öli meg, de az egészséges szövetben is kárt tehet.


Okozhatta az is, hogy a vírus megtámadta azokat a sejteket, amik a neuronok tápellátásáért felelnek. Ennek következtében a neuronok élelem nélkül maradtak és fokozatosan elhaltak. Ennek tünete lehetett a hosszú ideig tartó fejfájás, szédülés valamint fáradékonyság és koncentrációs zavarok.


Érdekes például a szag és íz érzékelés elvesztése, ami – mint kimutatták – szintén neurológiai probléma, mégis, az előzőekben felsoroltakhoz képest egészen más folyamatokra utal.


A vizsgálatok továbbra is zajlanak, és egyre több helyen alakítanak ki, külön post-covid betegekkel foglalkozó részlegeket a korházakban.


Mint láthatjuk, az eddigi vizsgálatok még nem tudták meghatározni, hogy pontosan mit is csinált a vírus. Mondhatnánk, hogy csak találgatnak, de tekintve, hogy a szervezetük legösszetettebb szerve az agy, aminek működésével a mai napig nem vagyunk 100%-ig tisztában, nem is várhatjuk el, hogy pikkpakk megfejtsék a kór károsító hatásainak rejtélyét. Azért én remélem, hogy előbb-utóbb minderre fény derül, és sikeresen veszik majd fel a harcot a kór ilyesfajta szövődményeivel szemben is!


Összegezve: hat hónappal, két oltással később, gyógyszeres kezelést és vitamin kúrát követően sem vagyok teljesen önmagam, talán soha nem is leszek.


Soha nem becsüli meg az ember igazán amilye van, addig a pillanatig, amíg el nem veszíti azt. Én azért bízom benne, hogy rendbe jövök, hogy újra teljes életet élhetek, de ha nem így alakul, akkor sem fogok csüggedni, mert nem olyan fából faragtak. Néha sírok majd egy kicsit, de aztán felszívom magam, és megyek előre, csinálom, amit kell, annyi erő bedobással, amennyi adatik.


Ha olyasvalaki is olvassa ezt, aki szintén keresztül ment hasonlón, és szeretne róla beszélni, az ajtóm nyitva áll, az elérhetőségeimet a honlapomon megtalálod, jelentkezz bátran.

Jó egészséget kívánok, és vigyázzunk magunkra és nem utolsó sorban embertársainkra!

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése