Covid Agyhalál folytatás...

Frissítve: 2021. nov. 18.


Már fél év is eltelt azóta, hogy a covid-19 vírus végigtarolta a szervezetemet. A betegséget szinte meg sem éreztem, de a szövődményeivel még mindig küzdök. Ma itt ülök a gép előtt, a fejem zúg, a második alvásomon vagyok túl, és még csak délután 4 óra van. A szédülés, fejfájás továbbra is végigkísér a mindennapokban. A memóriám és a koncentrációm is hagy kivetni valót maga után. Fél év, és én úgy érzem ennek soha nem lesz vége.


Az eddigi kutatások a long-covid, vagy másnéven post-covid szindróma területén körülbelül abban a tempóban haladnak előre, mint az én felépülésem. Annyit mondjuk már kimutattak, hogy a vírus azokban az esetekben, amikor nem történt korházi ellátás (vagyis a beteg ugyan érezte, hogy beteg, vagy pozitív lett a tesztje, de alapvetően komolyabb tüneteket nem produkált), nos, ezen esetek 85%-ban követte szövődmény a betegséget, és igen sokaknál alakult ki post-covid szindróma. Kimutatták, hogy a vírus agyra gyakorolt hatásának következményeként, maradandó agykárosodás alakult ki többeknél, aminek tünetei a kognitív funkciók romlása: szag és íz érzékelés elvesztése, rövid valamint hosszútávú memória zavarok, , koncentráció és intelligencia csökkenése.


Mi okozza mindezt?


A találgatások mellett, most már klinikai vizsgálatok is a rendelkezésünkre állnak, de még így sem tudják biztosan megállapítani mi lehetett a pontos ok, annyi biztos, mivel különböző tünetekről van szó, más és más történhetett.


Az agyra gyakorolt hatásokat...